Home » Blog » Kaasboederij Gein Genoegen: van boerderij tot kaasmakerij

Kaasboederij Gein Genoegen: van boerderij tot kaasmakerij

Kaasboederij Gein Genoegen

 

De kaasscene in Nederland heeft zich de afgelopen jaren snel ontwikkeld. Nederlanders zijn dol op kaas, en dat is begrijpelijk als je bedenkt dat ze aan melkveehouderijen geen gebrek hebben. Tegenwoordig zijn er overal programma's van boerderij tot kaasfabriek – en dat geldt niet alleen voor koeien. Wij bekijken wat u moet weten als u ook uw eigen farm-to-cheese operatie wilt opzetten.

Wat is het verschil tussen een boerderij en een kaasfabriek?

Een boerderij is een locatie waar melk wordt geproduceerd. Je kunt veel boerderijen op één terrein hebben, of een melkveebedrijf met een paar koeien en een melkschapenbedrijf. Een kaasmakerij daarentegen is een locatie waar kaas wordt gemaakt. Er zijn veel verschillende soorten kaas die gebruik maken van een grote verscheidenheid aan ingrediënten en technieken, maar het basisproces is hetzelfde – melk wordt gepasteuriseerd, gestremd en gestremd om de wei te scheiden, en vervolgens wordt de wrongel in kleine stukjes gesneden (of gegranuleerd), in een bepaald soort vorm geperst en gerijpt.

Een boerderij die kaas maakt wordt een cidrerie genoemd. Het Nederlandse woord "cidrerie" verwijst naar elke plaats waar een product wordt gemaakt van het sap van bomen, zoals het Engelse woord cider. In dezelfde zin kan het verwijzen naar een boerderij waar cider van appels wordt gemaakt.

Waar vind je potentiële boerderijen voor het maken van kaas

Misschien bent u op zoek naar een boerderij waar u kaas kunt gaan maken – of misschien weet u al een boerderij die goed bij uw zuivelbedrijf past. Voordat u een boerderij benadert voor het maken van kaas, wilt u meer weten over de bedrijfsvoering en de huidige stand van zaken in hun kaasmakerij. U kunt al deze informatie te weten komen door de websites van de boerderijen te bezoeken, de managers van de boerderijen te ontmoeten en contact te leggen met andere potentiële klanten die de boerderij al hebben bezocht. Bijvoobeeld deze kaasboerderij Gein Genoegen.

Waar vindt u een voedselafvalbedrijf voor het maken van uw eigen rauwe melk voor het maken van kaas?

Voedselafval is een aantrekkelijke bron van diervoeder, en is ook een geweldige bron voor het maken van rauwe melk. Dit is een relatief nieuw idee, dus op dit moment zijn er slechts een handvol faciliteiten in de wereld die de grote hoeveelheden voedselafval kunnen verwerken die nodig zijn om rauwe melk te maken. Voor grootschalige kaasproductie is het rendabeler om melk te kopen van grootschalige zuivelfabrieken.

Samenvatting

Nederlanders houden van kaas, wat begrijpelijk is als je bedenkt dat ze geen tekort hebben aan melkveebedrijven. Tegenwoordig zijn er overal programma's van boerderij tot kaasfabriek – en niet alleen van koeien. Wij bespreken wat u moet weten als ook u uw eigen farm-to-cheese operatie wilt opzetten.

Afhankelijk van uw locatie en het soort kaas dat u wilt maken, zult u een boerderij moeten vinden die een specifiek soort kaas produceert. U zult ook een boerderij moeten vinden die de juiste apparatuur heeft om hun kaas te maken. Zodra u een mogelijke boerderij hebt gevonden, moet u wat due diligence doen op de boerderij om ervoor te zorgen dat het een goede pasvorm is voor uw bedrijf